Karbantartás és Tisztítás

Sokan kérdezik még mindig tőlünk, hogy a klímaberendezésekből áradó levegő honnan is érkezik. – Sajnos nem a kinti friss levegőt áramoltatja be otthonainkba, hanem a már bent lévőt keringeti, ezért is fontos a berendezés rendszeres karbantartása.

Itt megjegyeznénk, hogy vannak már olyan klímaberendezések is, amik képesek arra, hogy friss levegőt áramoltassanak be, de ezek nem tartoznak az „olcsó” készülékek közé.

A klíma tisztítása, karbantartása az igénybevételtől, a gyártó és szakember által meghatározott évenkénti egy, illetve több alkalommal szükséges, amit célszerű szakemberre bízni. Csak hűtésre használt készülékeket javasoljuk évente egyszer, a fűtésre is használt készülékeket pedig évente kétszer takaríttatni.

A klímakarbantartás nem csak a kiterjesztett garancia miatt fontos, hanem az egészségünk megóvása érdekében is. A nem megfelelően karbantartott, takarított klímakészülékekben számos gomba és baktérium található meg, melyeket a berendezés a légtérbe fúj be.

A másik hatalmas probléma egy tisztítás nélküli kültéri és beltéri egységnél pedig az, hogy a készülék a szennyeződésektől nagyobb áramfelvétellel dolgozik, amit természetesen a sok kicsi sokra megy elv alapján, a pénztárcánkon is megérzünk a későbbiekben. Nem beszélve arról, hogy a rendszertelenül karbantartott készülék nem képes egy idő után a tényleges teljesítményét leadni, hatékonyan működni és rövidebb időn belül tönkremegy. Hasonlíthatnám egy autó olajcseréjéhez is: ha nem cserélünk időben olajat, hosszútávon nagyobb károkat okozunk és a végeredmény nagyobb költséggel jár.

Beszéljünk a karbantartásról – mi is az?

A szerviz alkalmával ellenőrizzük a kiépített rendszer szivárgásvizsgálatát, az elektromos vezetékek állapotát, a kondenzvíz kifolyását, adott esetben a hűtőközeg ellenőrzését és természetesen elvégezzük a kültéri és beltéri egységek tisztítását. A tisztítás speciális spray-vel történik vagy a készülék teljes átmosásával, így a beltéri egység elpárologtatóját gomba- és baktérium mentesítjük az egészség megóvása érdekében.

Mikor van szükség a készülék átmosására?

Biztos ismerős sok ember számára, amikor bekapcsolja a készüléket és abból poshadt szag áramlik ki. Ez többnyire akkor jellemző, ha a készülék huzamosabb ideig nem volt használva, vagy nem megfelelően volt takarítva, esetleg nagyon szennyeződött a berendezés. Utóbbi esetén az otthona tisztaságát megóvva a készüléket zsákba csomagoljuk, így óvva a klíma körülötti területet. Amikor a fenti eseteket tapasztalja, akkor azonnal hívjon minket és a szűrő, illetve a teljes készülék átmosásával orvosoljuk a problémát. Sajnos ez a jelenség akkor is előfordulhat, ha valamilyen okból kifolyólag a beltéri egység által termelt kondenzvíz nem képes megfelelően kifolyni, ebből adódóan pangó víz keletkezik valahol a csőszakaszban, aminek kis idő elteltével kellemetlen szaga lesz.

Miért kell a kültéri egységet is tisztítani?

A kültéri egység általában a szabadban található, így ki van téve az időjárási viszontagságoknak: a napsütésnek, az esőnek, a pornak. Mivel a hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át így a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a különféle szennyeződések (szöszök, porok, falevelek) megtelepednek, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, tehát nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele és még a teljesítménye is csökken.

 

Áraink:

  • 1-2 készülék esetén: 10.000 Forint / készülék

  • 3-5 készülék esetén: 9.000 Forint / készülék

  • 5 készülék felett: 8.000 Forint / készülék

 

Mosás: Amennyiben nagyon elszennyeződött a készülék, úgy annak teljes átmosása, vagy pedig a gép teljes szétszerelése, és ilyen módon történő kitisztítása, egyedi árképzés alá esik, melyet helyszíni felmérés után tudunk megállapítani.

A karbantartási díj nem tartalmazza a kondenzvíz elvezetés módosítását és a készülék egyéb hibáinak javítását, átalakításokat, alkatrészek cseréjét, korróziós felújításokat, zajmentesítést. Ezen munkálatokat a Megrendelő kérésére külön díjazásért elvégezzük.